روغن زیتون Olive Oil یکی از پر مصرف ترین و شناخته شده ترین روغن های گیاهی است. از این روغن به وفور در تولید محصولات آرایشی، بهداشتی و شوینده ها استفاده می شود. در ادامه به طور مفصل به معرفی این روغن، خواص و کاربردهای آن می پردازیم.
ترکیبات روغن زیتون
روغن زیتون سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده مونو (MUFA) و آنتی اکسیدان ها است. همچنین این روغن حاوی ویتامین های E و K ، کلسیم، پتاسیم، اسیدهای ترپینک، پلی فنول ها، اسکوالین، توکوفرول ها، فیتواسترول ها و چربی های اشباع است.
روغن زیتون به دلیل وجود آنتی اکسیدان ها می تواند از ایجاد آسیب به سلول ها جلوگیری کند. این روغن به راحتی رادیکال های آزاد را خنثی می کند. تحقیقات نشان می دهد تداوم در مصرف این روغن می تواند به سلامت قلب و جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، سکته های قلبی و مغزی و تصلب شرایین کمک کند. از جمله کاربردهای این روغن در زمینه زیبایی و سلامت پوست و مو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
اما خواص روغن زیتون تنها به زمینه زیبایی و سلامت پوست و مو ختم نمی شود. از دیگر خواص بی نظیر این روغن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نحوه مصرف
از روغن زیتون به صورت خوراکی و موضعی استفاده می شود. در صورت مصرف خوراکی می توانید از این روغن در پخت و پز و تهیه سالاد و انواع سس استفاده کنید. همچنین برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش بهتر است روزانه به صورت ناشتا یک قاشق مربا خوری از این روغن مصرف شود. جهت استفاده خوراکی قبل از مصرف، از خالص بودن این روغن اطمینان حاصل کنید.
برای استفاده موضعی از این روغن جهت تقویت ناخن ها کافیست هر شب کمی از آن را روی ناخن ها مالیده و ماساژ دهید تا جذب گردد. از این روغن می توانید در تهیه ماسک های خانگی نیز استفاده کنید. به طور مثال از ترکیب این روغن با ماست و عسل می توان یک ماسک مرطوب کننده برای از بین بردن خشکی پوست تهیه کرد. بهتر است از این ماسک ها یک بار در طول هفته استفاده شود.
عوارض احتمالی مصرف روغن زیتون
روغن زیتون نیز مانند هر روغن گیاهی دیگر در کنار مزایایی که دارد می تواند عوارضی نیز داشته باشد. از جمله عوارض احتمالی این روغن می توان به ایجاد حساسیت های پوستی مانند خارش و اگزما اشاره کرد. همچنین ممکن است استفاده از این روغن منجر به تحریک و تولید بیش از حد چربی در پوست های چرب شود. این روغن حاوی اولئیک اسید است و بهتر است برای پوست های خشک با احتیاط مصرف شود. اسهال، کاهش فشار خون و قند خون نیز از دیگر عوارض احتمالی و نادر این روغن است.
نحوه تولید
روغن زیتون از پرس میوه های روغنی درخت زیتون به دست می آید. این روغن به دو صورت بو دار و بدون بو تولید می شود. روغن زیتون بو دار کاملاً خالص بوده و تحمل درجه حرارت پایینی دارد. به همین دلیل بهتر است از آن در طبخ غذا استفاده نشود. اما روغن زیتون بدون بو، تصفیه شده و قدرت حرارتی بالاتری دارد. به همین دلیل از آن می توان در طبخ غذا نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است که خواص روغن بودار بسیار بیشتر از نمونه تصفیه شده آن است.
نظرات