جداسازی کرمهای خاکی با دو هدف اصلی انجام میشود، اول جداسازی کرمها بمنظور فروش کرم، دوم جداسازی کرمها از بستر بمنظور سرند کردن بستر و فروش کرم پوسال (ورمی کمپوست)؛ بنابراین با توجه به هدف مورد نظر و امکانات موجود یکی از شیوههای زیر برای جداسازی کرمهای خاکی مورد استفاده قرار میگیرد. برای جدا سازی کرم خاکی از بستر روشهای زیادی وجود دارد
1 – روش شیمیایی: از مواد شیمایی مختلف که به صورت محلول در آمدهاند جهت بالا آمدن کرمهای خاکی از خاک استفاده میشود. بعنوان مثال محلول کلرید جیوه، فرمالین، آب نمک، پرمنگنات پتاسیم و… اما اگر کرمها را جهت پرورش و نگهداری بخواهیم باید بلافاصله آنها را بوسیله آب شستشو دهیم و اثر مواد شیمیایی را از بدنشان پاک نماییم. مناسبترین و بیضررترین روش جهت بالا آمدن کرمهای خاکی استفاده از آب نمک غلیظ (در حد اشباع) میباشد. در این روش کرمهای خاکی بدست آمده آسیب ندیده و میتوان در کلیه اهداف نمونهبرداری از آن استفاده نمود. بدیهی است در این حالت بستر قابلیت استفاده خود را از دست میدهد و باید کاملا شستشو شود و به علت خیس شدن بستر و عدم امکان سرندکردن آن از این روش برای جداسازی کرم پوسال (ورمی کمپوست) استفاده نمیشود.
2 – روش مکانیکی: در این روش با استفاده از فاکتورهای فیزیکی مانند نور و گرما کرمهای خاکی را از خاک محیط کشت جدا میسازند بدین ترتیب که در مزرعه کشت و تکثیر جهت جمعآوری کرمهای خاکی، بستر آنها را در محلهای خاصی ریخته که چند رشته المنت به همراه یک دستگاه نوری قوی در بالای آن قرار داشته و از قسمت زیرین آن آب سرد در جریان میباشد. بدین ترتیب کرمهای خاکی که از نور و گرما گریزان هستند به قسمتهای پایین رفته و عملا خاک رویی فاقد کرم میشود هر چند دقیقه مقداری از خاک رو را برداشته تا زمانیکه فقط کرمهای خاکی باقی بمانند، سپس آنها را شسته و آماده مصرف مینمایند، این روش نیز عمدتا برای فروش کرم مورد استفاده میباشد.
3 – جمعآوری بوسیله نور: بستر را در معرض نور شدید (نور چراغ یا نور خورشید) قرارداده تا کرمها به قسمتهای تحتانی وارد شوند و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به اندازه ۵ سانتیمتر از خاک روی بستر را برمیدارند. اینکار را آنقدر تکرار میکنند تا هنگامیکه فقط کرمهای خاکی باقی بمانند، این روش برای هر دو منظور فروش کرم و فروش کرم پوسال (ورمی کمپوست) قابل استفاده است.
4- ریختن مواد تازه در کنار کرم پوسال (ورمی کمپوست)، در این حالت کرمها پس از وارد شدن به داخل مواد آلی تازه به ما اجازه میدهند که کرم پوسال (ورمی کمپوست) بعمل آمده را جدا نماییم.
5- جداسازی کرم پوسال (ورمی کمپوست) و کرمها بوسیله غربال.
6- سرند حرارتی:ما این روش را هم امتحان کردیم و اصلا خوب نیست چون تمام لاروها و کوکون ها در اثر حرارت از بین رفته و جدا سازی کرم ها که در اثر حرارت لاغر شده اند مشکل و زمان بر بوده و در اثر حرارت و بخار شدن رطوبت بستر بوی بسیار بدی در محوطه خواهد پیچید که کار را مشکل میکند.
7- روش سنتی : بدین صورت که از روی بستر ها به دفعات لایه برداری نموده تا کرمها به پایین بستر رفته و بدین صورت جدا میکنند.این روش معایبی دارد از جمله اینکه زمان بر بوده , نیروی کار زیادی میخواهد و از همه مهمتر چون لاروها و کوکونها بر روی بستر هستند با کود جدا شده از بین میروند.
در تمامی این روشها یا زمان بر بوده یا پرهزینه بوده و یا صدمات جبران نا پذیری به کرم وارد میکند.خیلی ها از سرند دوار برای این کار استفاده میکنند که این روش هم معایبی دارد از جمله اینکه کرمها زمان زیادی در سرند بوده که در نهایت کرم جدا شده ضعیف شده و قدرتی برای فعالیت ندارد و در نهایت ممیرد.عیب دیگر این روش اینست که برای جدا سازی در سرند اول کود جدا شده و بعد کرم و نخاله از انتهای دستگاه خارج میشود و تمام لاروها وکوکون ها با کود سرند شده جدا میشوند و امکان جدا سازی کوکون ها و لاروها در هیچ روشی وجود ندارد.
اما ما با روشی منحصر به فرد که خودمان به دست آورده ایم و با دستگاه خالص کننده ای که خودمان درست کرده ایم تمامی این معایب را از بین برده ایم و شما میتوانید کرمهایتان را از بستر با سرعت بسیار زیاد جدا کرده و تمامی لاروها و کوکون های خودتان را داشته باشید و در ضمن کودتان را بدون داشتن حتی یک دانه لارو و کوکون جدا کنید.این کار مستلزم داشتن یک سیسیتم تولید یک پارچه از تولید تا فروش میباشد.
برای تهیه دستگاه جدا کننده کرم از بستر با ما تماس بگیرید.
نظرات